[ FÕLAP | HIREK | ESEMENYEK | FORUM | KOZLEMENYEK ]
[ ALAPITO NYILATKOZAT | FELIRATKOZAS | LEVELEZES | IMPRESSZUM ]
ELSÖ VÁLASZTÁS LOS ANGELESBEN (pillanatképek)
2006. április 1.


Reggel 6 órára minden készen, a választási bizottság a helyén, az urnát az elsö szavazó és a Megfigyelö (Fidesz-KDNP) ellenörzése mellett le is zárják. Esik az esö, messziröl jönnek a szavazók – várakozni kell. Kis társaság 6:45-kor, sietnek a repülötérre, de elötte gyorsan szavazni akartak. A szavazási procedúra lassú, közben érkezik egy ifjú hölgy is. Siet, inkább visszajövök estefelé – mondja. Körülbelül 10-12-en szavaznak reggel 8-ig. Majd megérkezik egy 92 éves úr, a választók korelnöke lehetne, 2.5 órai autózás után. Örül, hogy megérte, hogy innen is szavazhat, dehogy mulasztotta volna el! Ugyanakkor egy fiatal nö is igyekszik gyorsan szavazni, sietnie kell haza - szoptat. A hazaszeretet, öntudat ugye nem függ a kortól?

Fiatal lány sietve szavazna, de nincs itt az okmánya. Igéri visszajön, persze hosszú az út. Érkezik egy házaspár is az épp szavazó korú lányukkal. Mindhárman kokárdát viselnek. Csendesek, büszkék, két órát vezettek idáig. Azért gyorsan feloldódnak, a papa fotózná lánya elsö szavazását, de hát tilos a teremben fényképezni. Békésen tudomásul veszik.
Fiatal nö érkezik San Franciscoból. Siet, otthon várja három pici gyereke. Szavazni akart mindenképp, repülövel jött és már megy is vissza. De jött, mert tudja, hogy minden szavazat számíthat. Barátai néhányan kocsival indultak a 2x6 órás útnak.

Déltájban már nagy a forgalom, folyamatosan 6-8-an a teremben, többen a folyosón. Középkorú férfi szavaz, felesége nem jött, mert nem kapta meg az “Értesítöt”. Nem tudta, ahogy mások sem, hogy nem szükséges a levél a szavazáshoz. Az érkezök java része szintén nem kapta meg Magyarországról az értesítö levelet.

Korosabb házaspár, valamiért csak a férj van a hivatalos listán, ö szavazhat. Pedig mindkettöjük kérelmét egyszerre adta be személyesen a rokonuk az önkormányzathoz. Fiatal református pap érkezik, kezében a szavazási Értesítö. Nincs a listán nem szavazhat. Jegyzökönyvezik a panaszokat. Fiatal pár, ugyancsak nincsenek a listán – szomúan távoznak, mint néhányan már. Valászínüleg nem ért a levelük idöben az önkormányzatokhoz, vagy valami más oka van? A nyolcadik visszautasított egy fiatal fiú: Ugye mind Fideszes volt? – kérdi választ sem várva és távozik.

Egy magyarországi urat kísér itteni barátja: Orbánra szvazunk! – mondja jó hangosan.
Egyre több a fiatal szavazó, nagy többségben vannak. Fiatal tanárnö Szombathelyröl és barátnöje Szegedröl, egy évig itt dolgoznak, tanítanak. Minden reggel imádkozunk - mondják - hogy a hazának jó kormánya legyen. Négy fiút is hoztak, ök is szavaznak. Sajnos egyikük nincs a listán, igen szomorú. A szegedi kislány elsö szavazó, piros-fehér-zöld ajándéktollat kap, valóban örül.

Ujra itt a kislány, akinek nem volt reggel okmánya. Sorára várva mondja: megígértem nagypapámnak, hogy szavazok, hát itt vagyok és csillog a szeme.
Jönnek a San Francisco-i fiatalok. Köztük három pici gyerekkel egy orvos házaspár. A 2004-es szavazáskor Floridából autóztak Washingtonba. A picik csokit kapnak, a szülök szavaznak.
Hatkor telefon, Arizonából jönnek még fiatalok, de autó probléma miatt késni fognak. Sajnos ök már nem szavazhatnak – ezek elveszett szavazatok. Viszont újra befut a reggeli fiatal hölgy, most már van ideje, még utolsóként leadja szavazatát. Ö a 122. szavazó.
Este 7-kor az urna lezárva, szignálva. Kincset visz haza?

Ö.Gy. lamk

[ FÕLAP | HIREK | ESEMENYEK | FORUM | KOZLEMENYEK : ALAPITO NYILATKOZAT | FELIRATKOZAS | LEVELEZES | IMPRESSZUM ]

(C)Copyright 2002 LAMK.CYBERHUNGARY.NET All rights reserved.