[ FÕLAP | HIREK | ESEMENYEK | FORUM | KOZLEMENYEK ]
[ ALAPITO NYILATKOZAT | FELIRATKOZAS | LEVELEZES | IMPRESSZUM ]
A Balkán ott kezdődik, ahol a leveleket nyolc napon belűl nem válaszolják meg
(Gondola, 2005. április 15.)


Orbán Viktor egyik legutóbbi beszédében a következőket mondta:
"Mindenkinek lehetőséget biztosítunk, hogy megszólaljon, mindenkinek felkínáljuk a lehetőséget, hogy elmondja, milyen jövőt képzel magának és Magyarországnak."
Ennek szellemében a Deák Ferenc Polgári Kör Amerikában élő tagjai a New York-i Polgàri Kör és a Los Angeles-i Magyar Kör a következő gondolatokat szeretnék a polgári pártok vezetőinek, különösen Rogán Antal kampányfőnöknek figyelmébe ajánlani:

Amerikai szemmel nézve a magyarországi demokráciának egyik gyengesége az, hogy legtöbb esetben nincs meg a szoros személyi kapcsolat a választók és a képviselők között. Valószínűleg ennek következménye az a szomorú tény, hogy a képviselői hivatás becsülete igen alacsony, messze elmarad az ügyvédek, egyetemi tanárok, orvosok, közgazdászok presztizse mögött. A közvélemény-kutatások eredménye szerint az ország lakosságának 82 százaléka a képviselők számának csökkentését kívánja.

Az amerikai politikusok már régen megtanulták, hogy egy választást nem a világesemények, nem a külpolitika, hanem a helyi kérdések, a belpolitikai problémák kezelése, s az azok megoldására való alkalmasság döntik el. A honpolgár nem "àllamférfit" kíván megválasztani, hanem olyan egyént, aki energikusan képviseli őt, és sikeresen megoldja az ő problémáit. Ahhoz pedig, hogy ezeket a problémákat a képviselő megismerje, az szükséges, hogy a képviselőjelölt közeli kapcsolatot teremtsen választóival.

A legnagyobb hiba, amit egy politikus elkövethet az, hogy a választóit figyelmen kívül hagyja vagy lekezeli. Egy meg nem válaszolt levél, egy válasz nélkül hagyott telefonüzenet, a személyes találkozástól való elzárkózás sérti nemcsak a választópolgárt, de messzemenő hatással van annak családjára, sőt baráti körére, kollégaira is, amennyiben valamennyiüket a politikus ellen hangolja. Ilyen magatartással lehet legbiztosabban elveszíteni egy választást.

Ha ezt a fajta beállítottságot nem csak az egyéni jelölt, hanem szervezetének többsége is alkalmazza, a hiba és annak rossz hatása megsokszorozódik. Sajnos vannak saját tapasztalataink erre vonatkozóan. Nem csak egyének beadványai vagy levelei mentek válaszolatlanul politikusaink szemétkosarába, hanem polgári köreink hasonló próbálkozásai is hasonló sorsra jutottak.

Az, hogy egy politikusnak nincs ideje minden levelet megválaszolnia, mindent telefont viszonoznia, az nem lehet kifogás. Erre kell időt szentelni! A képviselőnek vagy vezető politikusnak ez az egyik legfontosabb szerepe. A Nobel-dijas Szent-Györgyi Albert professzortól ered az a megállapítás, hogy a Balkán ott kezdődik, ahol a leveleket nyolc napon belűl nem válaszolják meg.

Egy Amerikában élő tagtársunk számolt be arról, hogy mikor a nebraskai egyetemen megszerezte az államtudományi mester fokozatot, Washingtonba, DC-be utazott, hogy állás után nézzen. Ismerve az amerikai körülményeket, első útja a nebraskai szenátor irodájába vezetett. Azt remélte, hogy az ott dolgozó tisztviselőktől hasznos információkat kaphat. Mikor megtudták, hogy a látogató egy nebraskai választó, azonnal üzentek a tárgyalóteremben ülésező szenátornak. Pár perc múlva szinte futólépésben érkezett a szenátor, hogy személyesen üdvözölhesse államából érkező választóját és egy jó fél órát szentelt arra, hogy elbeszélgessen a fiatalemberrel, akivel előzőleg sohasem találkozott. A beszélgetés végén meghívta, hogy vegyen részt a szenátus éttermében rendezett reggelin, melyet hetente, kifejezetten a Washingtonban tartózkodó nebraskai polgárok részére rendezett. Nagyon valószínű, hogy ennek az egyénre odafigyelő magatartásnak köszönhette a szenátor, hogy nyugalomba vonulásáig mindig újra megválasztották.

Véleményűnk szerint ez a fajta magatartás, a szoros személyi kapcsolat a választók és képviselők között döntő jelentőségű nem csak a győzelemhez, hanem az eredményes kormányzáshoz is. Amikor a magyar polgári politikusok is követni fogják a példát, lényegesen növekedni fog a lehetősége annak, hogy a 2006-os választásokon félreállíthassuk a volt rendszer kiszolgálóiból álló szocialista kormányt.

Tisztelettel,

Deák Ferenc Polgári Kör, aelazar@compuserve.com
New York-i Polgàri Kör polgarnewyork@aol.com
Los Angeles-i Magyar Kör lamk@cyberhungary.com


[ FÕLAP | HIREK | ESEMENYEK | FORUM | KOZLEMENYEK : ALAPITO NYILATKOZAT | FELIRATKOZAS | LEVELEZES | IMPRESSZUM ]

(C)Copyright 2002 LAMK.CYBERHUNGARY.NET All rights reserved.